Η Γενική Συνέλευση της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ.) που πραγματοποιήθηκε στις 01-06-16 στην Αθήνα αφού άκουσε τους αντιπροσώπους των πέντε (5) ομοσπονδιών – μελών της – εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την επίλυση των προβλημάτων του νομού μας:
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση, της χώρας μας και διαθέτει όλους τους παράγοντες για την ταχεία αναπτυξιακή πορεία του (πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανεξάντλητους υδάτινους πόρους, σπάνιες φυσικές ομορφιές, σπουδαία γεωγραφική θέση, εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών, αξιόλογη πληθυσμιακή επάρκεια. και το μεγαλύτερο και αναξιοποίητο λιμάνι της Μεσογείου το Πλατυγιάλι Αστακού.
Δυστυχώς όμως βρίσκεται, από άποψη δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, στις τελευταίες θέσεις των νομών της χώρας και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως: Ανεργία, μετανάστευση, χαμηλό εισόδημα, ερημοποίηση και των μεγάλων πλέων χωριών, έλλειψη βασικών υποδομών ,διάλυση της Αγροτικής παραγωγής ,πλήρης φτωχοποίηση του Αγροτικού πληθυσμού κλπ.
Για το λόγο αυτό αξιώνουμε :
Να γίνουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών με νέα προς καλλιέργεια προϊόντα με ταυτόχρονη ενημέρωση και στήριξη των αγροτών μας. Να ενισχυθεί περισσότερο η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία καθώς και η αλιεία με αντικειμενικά κριτήρια και γενναία κίνητρα.
Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα στο φράγμα των Αχυρών, στο Ξηρόμερο .
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι οδικές αρτηρίες της Ιόνιας οδού – παρα ιόνιας οδού, η οδική σύνδεση λιμένα Πλατυγιαλιού με Ιόνια οδό και Αστακό. Να κατασκευασθούν ασφαλείς επαρχιακοί δρόμοι στις επαρχίες Βάλτου – Ξηρομέρου – Τριχωνίδας – Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.Να ολοκληρωθεί άμεσα ο οδικός άξονας Αμβρακία –Ακτιο .
Να κατασκευαστεί η οδική αρτηρία Ναύπακτος –Θέρμο
Να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα του δρόμων Αγρινίου –Καρπενησίου .και Αγρίνιο-Καλλιθέα-Προυσός-Καρπενήσι .
Διαπλάτυνση και συντήρηση του δρόμου, Αγρίνιο –Θέρμο ,προστατεύοντας την λίμνη Τριχωνίδα.
Στο μεγαλύτερο, ιδιωτικό λιμάνι της χώρας , στο Πλατυγιάλι Αστακού, να γίνει σεβαστό το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και όλων των φορέων του νομού για αξιοποίηση του σε εμπορικό- διαμετακομιστικό – ελεύθερη ζώνη και στη ΒΙ.ΠΕ να γίνουν επενδύσεις, μόνο χαμηλής όχλησης, χαμηλής ρύπανσης και επικινδυνότητας.
Να ιδρυθεί περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδος που θα περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας-Φωκίδας-Ευρυτανίας και Λευκαδας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των κοινών προβλημάτων και των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους παραπάνω νομούς.
Να προστατευθεί το περιβάλλον και οι σπάνιοι βιότοποι στο Δέλτα Αχελώου, στον Αμβρακικό και στην Τριχωνίδα. Να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στις ακτές και να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειας όπου θα εγκατασταθούν οι ήδη υπάρχουσες.
Είμαστε αντίθετοι στην μεταφορά σκουπιδιών από άλλους νομούς ,στα χυτά του Στράτου και της Παλαίρου.
Να προστατευθούν οι Αλιείς του νομού μας και να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών καϊκιών. Να προστατευθούν τα παραδοσιακά διβάρια στις εκβολές του Αχελώου.
Να ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με περισσότερες ειδικότητες γιατρών, με νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό.
13.Να ιδρυθεί άμεσα Νοσοκομείο Παίδων ,που θα καλύψει τις ανάγκες του Νομού αλλά και των γειτονικών Νομών.
14. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται μέσα από τους φορείς του νομού και την
τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά της υποβάθμισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Αγρινίου και Μεσολογγίου.
15. Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία του Νομού μας. Αξιοποίηση και σύνδεση των μεταβυζαντινών μνημείων του Όρους Ζυγού Αράκυνθου.
16 Να λειτουργεί όλο το χρόνο το Μουσείο στο Θύριο Βόνιτσας, να επεκταθεί ο εκθεσιακός χώρος και να επιστραφούν τα ευρήματα της περιοχής.
17 Να σταματήσει η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση του Μουσείου Χαρακτικής, Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό και να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την επισκευή των αιθουσών ,την διάσωση των έργων και την στελέχωση του, με τελικό στόχο τη λειτουργία του.
18.Να ενταχτεί στο σχέδιο NATURA το Βελανιδόδασος του Ξηρομέρου ως προστατευόμενο τοπίο απείρου και σπάνιου κάλλους.
19.Να υπαχθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι Εχινάδες νήσοι που βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια του Αστακού και να φύγουν από την διοικητική ευθύνη του Νομού Κεφαλληνίας που είναι σήμερα και απέχουν κάποιες εκατοντάδες μίλια από την Κεφαλονιά.
20.Η παραλιακή έκταση, από τη Γέφυρα στο Αντίρριο έως την Ναύπακτο, που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση –αξιοποίηση ,να παραχωρηθεί μόνο για τουριστική αξιοποίηση και να προστατευτεί το περιβάλλον.
21.Να γίνει επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου.
22. Να δρομολογηθούν σωτήριες παρεμβάσεις προς επίλυση των σημαντικών προβλημάτων στον Αμβρακικό Κόλπο. Η σημερινή κατάσταση με την υπέρ αλιεία , τις παράνομες τράτες , την επιβάρυνση από τα υπεράριθμα και πολλές φορές υπό ανεξέλεγκτη λειτουργία ιχθυοτροφία , η περιβαλλοντολογική μόλυνση , και η έλλειψη οργανωμένης και ορθολογιστικής πολιτικής επιβάλλουν την συνεργασία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με την Κεντρική Διοίκηση προς την επίλυση των προβλημάτων.
23.Ζητούμε την επίλυση του θέματος της ονομασίας του Αεροδρομίου Ακτίου Βόνιτσας .Στον κατάλογο των αεροδρομίων το εν λόγω αεροδρόμιο αναφέρεται μεν ως Αερολιμήν Ακτίου , παραλείπεται δε να αναφερθεί ως Ακτίου Βόνιτσας .Αν αναφέρεται, γίνεται ως Ακτίου Πρεβέζης .Ως τόπος αναφέρεται η Ήπειρος και η Πρέβεζα .Η δε κωδική ονομασία της ΙΑΤΑ είναι ΡVK που παραπέμπει στην Πρέβεζα. Χρειάζεται αρχικά η αλλαγή της κωδικής ονομασίας της ΙΑΤΑ σε AKVO και στην συνέχεια ενημέρωση φορέων και τουριστικών γραφείων εσωτερικού και εξωτερικού.
24. Η Χρήση Υδροπλάνων στις μεταφορές είναι απαραίτητη και ζητάμε να λειτουργήσει η γραμμή προς τα νησιά του ιονίου .
25 Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων 'ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ΄' ,του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοβίτσας, των Τοπικών κοινοτήτων ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ,ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ,ΑΓΡΑΜΠΕΛΟΥ και της Δημοτικής Αρχής του Δημου Ξηρομερου, όπως αυτός καταγράφετε μέσα από τα ψηφίσματα τους για την αποτροπή εγκατάστασης Μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας με καύση Βιομάζας. σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟΥ καθώς και σε μικρή απόσταση από την Αρχαία πόλη 'ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ''
- Τα ανωτέρω αιτήματα , ανάλογα με την εξέλιξη τους, ψηφίζονται κάθε χρόνο από τη συνέλευση της ΠΑΝ.ΣΥ. Το Κ.Σ προωθεί τα ανωτέρω αιτήματα-θέσεις στα αρμόδια Υπουργεία –Υπηρεσίες, και με συνεχόμενες παρεμβάσεις του, παρακολουθεί την εξέλιξη του καθενός χωριστά έως την τελική τους επίλυση. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η ΠΑΝ.ΣΥ συνεργάζεται με τις τοπικές Αρχές, της ομοσπονδίας και τους συλλόγους του Νομού μας και πραγματοποιεί Ημερίδες για τα ποιο επείγοντα θέματα.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΥ