top

banner up 02

Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας

ΙΔΡΥΣΗ- ΜΕΛΗ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας εδρεύει στην Πατησίων 5, Τ.Κ. 104 31 Αθήνα, φιλοξενούμενη από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.) , τηλ.&fαχ. 210 5247714

Αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων της Τριχωνίδας, που ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1987 από τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Συλλόγων που λειτουργούσαν τότε στην Αθήνα. Είναι μέλος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ.), δηλαδή του 3βάθμιου οργάνου των Πολιτιστικών Συλλόγων των Αιτωλοακαρνάνων Αθήνας και μέλος της εταιρίας προστασίας της λίμνης Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.).

Ιδρυτικά Μέλη της Ομοσπονδίας υπήρξαν οι παρακάτω Σύλλογοι:

Αγαλιανού, Αγίου Βλασίου, Αγίας Παρασκευής, Ανάληψης, Θέρμου, Καλλιθέας, Kαλουδίου, Καλυβίων, Καινουργίου, Λαμπιρίου, Μυρτιάς, Νερομάνας, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Σκουτεράς και Σπαρτιά.

Δραστηριοποιηθέντες Σύλλογοι:

Αγαλιανού
Καλυβίων
Νερομάνας
Αγίας Παρασκευής
Καινούργιου
Παραβόλας
Αγίου Βλασίου
Κόνισκας
Πεντακόρφου
Αγίας Βαρβάρας
Κοκκινόβρυσης
Παλαιοκαριάς
Αμβρακιάς
Καστανούλας
Παναιτωλίου
Ανάληψης
Λευκού
Σκουτεράς
Δρυμώνα
Λαμπιρίου
Σπαρτιά
Θέρμου
Μυρτιάς
Χούνης
Καλλιθέας
Μαραθιά
Χαράστης
Καλουδίου
Μαλευρού
 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΟΡΓΑΝΑ

1.Η Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας διοικείται από 11μελές Κεντρικό Συμβούλιο διετούς θητείας, με αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα τα ζητήματα της Ομοσπονδίας, εκτός από εκείνα για τα οποία αρμοδιότητα έχει η Γενική Συνέλευση.

2.Την εποπτεία της Ομοσπονδίας ασκεί 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο, διετούς επίσης θητείας, που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση.

3.Η Ομοσπονδία εκπροσωπείται στο 3βάθμιο όργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων των Αιτωλοακαρνάνων της Αθήνας, την ΠΑΝ.ΣΥ., από 7 αντιπροσώπους που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Τ. αποτέλεσαν οι:

Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
Παραδείσης Πέτρος
Κίσσας Δημήτριος
Κατσαρός Άρης
Καραδήμας Ζήσιμος
Χριστόπουλος Παναγιώτης
Σταθοπούλου Αγγελική
Θεοδωροπούλου Πόπη
Αναστασίου Φώτιος
Κουτσοκώστας Ανδρέας
Κορδάτος Κώστας

Πρόεδροι του Κεντρικού Συμβουλίου της Ο.ΣΥ.Τ., από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, διετέλεσαν οι αναφερόμενοι παρακάτω:

Αναγνωστόπουλος
Γιώργος
από 1/11/1987 έως 30/3/1990 και
 
 
από 28/2/1999 έως 31/3/2001
Καραδήμας
Ζήσιμος
από 11/3/1990 έως 4/5/1991
Κίσσας
Δημήτριος
από 5/5/1991 έως 9/1/1992
Χριστόπουλος
Παναγιώτης
από 10/1/1992 έως 27/3/1997
Σταθοπούλου
Αγγελική
από 30/3/1997 έως 27/2/1999
Κουτσούκης
Θεοφάνης
από 1/4/2001 έως 31/3/2003
Σκάνδαλος
Επαμεινώνδας
από 1/4/2004 έως 13/11/2013
Χριστόπουλος
Δημήτριος
από 13/11/2013 έως σήμερα

 

Νέο Δ/Σ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας 12/2015 - 12/2017 αποτελούμενο από τους:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος: Δημήτριος Χριστόπουλος, Καλλιθέα
Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φαρμάκης, Πεντάκορφο
Γ.Γραμματέας: Αρτεμισία Σταθοπούλου, Λευκό
Αναπλ. Γραμματέας: Ευαγγελία Μπαμπάτσικου, Δρυμώνας
Ταμίας: Μαρία Σπυροπούλου, Ανάληψη
Οργανωτικός γραμματέας: Πάνος Χριστόπουλος
Έφορος Δημ. Σχεσεων: Μαρία Κουτσοκώστα, Καλλιθέα
Αναπλ ταμίας: Μαρία Στεφανίδου, Καστανούλα
Μέλος Ελένη Σταικου, Καστανούλα
Μέλος: Αντιγόνη Παπαλέξη, θέρμο
Μέλος: Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Ανάληψη

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ
Αγγελική Σταθοπούλου Καλλιθέα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αθανάσιος Σακαρέλλος, Κόνισκα
Μιχάλης Φαρμάκης, Πεντάκορφο
Νώντας Σκάνδαλος, Αγ Βλάσης
Χρήστος Φαρμάκης, Πεντάκορφο

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΥ
Γιώργος Καλημέρης, Θερμό
Σπύρος Παπανικολάου, Λευκό
Νίκος Χαντζάρας, Καστανούλα
Κων/νος Κόκκος, Δρυμώνας
Παναγιώτης Καψάλης, Καστανούλα
Νίκος Χριστόπουλος Καλλιθέα
Κων/νος Χαντζάρας, Καστανούλα

Δ/Σ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας 11/2013 έως 11/2015

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για την επιτυχία των σκοπών της Ομοσπονδίας τα Διοικητικά Συμβούλιά της ανέπτυξαν και συνεχίζουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως:

1. Η έκδοση από τον Νοέμβριο του 1986 διμηνιαίως και μετέπειτα τρίμηνη έως σήμερα 8σέλιδης εφημερίδας <ΤΡΧΩΝΙΔΑ>, στις σελίδες της οποίας αναδεικνύονται θέματα και προβλήματα που αφορούν την επαρχία Τριχωνίδας, δημοσιεύονται θέματα που αφορούν την παράδοση τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας, επιστημονικές μελέτες και απόψεις, κρίσεις των αναγνωστών της, παρουσιάζονται βιβλία και λογοτεχνικές μελέτες και αποτελεί βήμα έκφρασης για όλους τους Συλλόγους - Μέλη και όχι μόνο. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 129 φύλλα, τα 59 από τα οποία διατίθενται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε ένα καλαίσθητο τόμο, με έγχρωμο εξώφυλλο.

2. Η ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων, η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης, συνεργασίας και συναδέλφωσης μεταξύ των Τριχωνίων της Αθήνας και των Πολιτιστικών τους Συλλόγων, οδήγησε στην καθιέρωση ως θεσμού από το 1992 της διοργάνωσης από τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας του ετήσιου «Ανταμώματος των Τριχώνιων», με τη συνεργασία των Συλλόγων –Μελών τους.
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί δέκα πέντε (15) Ανταμώματα.

3. Η διοργάνωση κάθε χρόνο της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας της Ομοσπονδίας των Τριχώνιων. Κατά την εκδήλωση βραβεύονται οι Τριχώνιοι που με το έργο τους προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο και ανέδειξαν την επαρχία Τριχωνίδας. Βράβευση Συλλόγων και των εντύπων τους που αυτοί εκδίδουν.

4. Η έκδοση ψηφισμάτων και η παράσταση του Δ.Σ. της στους αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων της Επαρχίας Τριχωνίδας.

5. Η έκδοση ψηφισμάτων και η παράσταση του Κ.Σ. της στους Αρμόδιους Φορείς και Οργανισμούς για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της Επαρχίας Βάλτου.

6. Η Ομοσπονδία προκειμένου να μετουσιάσει σε πράξη τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, διοργανώνει διαλέξεις, εκδρομές, γιορτές, χορούς και γενικά την ανάπτυξη κάθε μορφής ψυχαγωγικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά με όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν οποιαδήποτε είδους αρμοδιότητα για ζητήματα της επαρχίας (π.χ συνεταιρισμούς ή ενώσεις συνεταιρισμών ),επιστημονικούς οργανισμούς και με όλους τους Συλλόγους ή ενώσεις Συλλόγων παρεμβαίνει και επιζητά λύση των προβλημάτων που αφορούν την επαρχία Τριχωνίδας. Η πρώτη της παρέμβαση έλαβε χώρα στο Α΄αναπτυξιακό Συνέδριο της Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι 28/24-9-88. Εκεί έθεσε θέματα Εθνικού Επαρχιακού Δικτύου, Συγκοινωνίας, Παιδείας Νοσοκομειακής Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπως επίσης ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Η δεύτερη παρέμβαση έγινε με τη συνδιοργάνωση του Α΄ Αναπτυξιακού Συνεδρίου στο Αγρίνιο 27/28-8-94 όπου συνδιοργανωτές ήσαν ο Δήμος Αγρινίου, η ΤΕΔΕΝΑ ,το Επιμελητήριο και η ΕΓΕΑ .Θέματα σχετιζόμενα με τον πρωτογενή – Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα. (αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, εμπόριο , αγροτουρισμός). Η Τρίτη παρέμβασή της, η ημερίδα-Συνέδριο 12/11/95, με θέματα τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

6. Η διοργάνωση ημερίδων στην Αθήνα και την επαρχία, με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της επαρχίας Τριχωνίδας, το περιβάλλον, τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής μας, προβλήματα της νεολαίας.
Έκτοτε με υπομνήματα, διαβήματα, ψηφίσματα συνεχείς αναφορές στον τύπο προς κάθε αρμόδια αρχή επισήμανε την αναγκαιότητα επίλυσης κάποιων προβλημάτων είτε αυτά είχαν σχέση με το οδικό δίκτυο με την παιδεία την υγεία την ίδρυση Εφετείου,την αυτονόμηση τουτου Πανεπιστημίου , κατά της εκτροπής του Αχελώου αλλά και τη μέριμνα προστασίας της λίμνης Τριχωνίδας .Υπήρξε συνδιοργανώτρια της ημερίδας υρωπαικού προγράμματος L,F, στο Παναιτώλιο Τριχωνίδας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2000

Αγ. Βλάσης
Σύλλογος των Απανταχού Αμβρακιοτών "Οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι"
Ανάληψη
Σύλλογος Δρυμωνιοτών Τριχωνίδας "Ο Άγιος Γεώργιος"
Θέρμο
Καλλιθέα
Κονίσκα
Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Λευκιωτών Τριχωνίδας "Ο Άγιος Γεώργιος"
Μαραθιάς
Παλαιοκαρυά
Παναιτώλιο
Παραβόλα
Πεντάκορφο
Σκούτερα
Χούνη