top

banner up 02

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ
24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 – ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

1

13

33

Με πολυπληθή παρουσία Αιτωλοακαρνάνων και φίλων των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η Αιτωλοακαρνανική Γιορτή – κοπή πίτας που διοργάνωσε η ΠΑΝ.ΣΥ σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους μέλη της.
Από πολύ νωρίς γέμισε η αίθουσα και οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν το πρόγραμμα έως το τέλος. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Κος Παναγιώτης Χολής με ένα σύντομο καλωσόρισμα στους καλεσμένους. Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον πρωθιερέα του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά Πόπη Βασίλειο. Στη συνέχεια ο κύριος Χολής έκοψε την πίτα και μοιράστηκε σε όλους τους καλεσμένους.
Τα παραδοσιακά κάλαντα μας τα είπαν τα παιδιά από το παιδικό χορευτικό Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών, τα οποία συγκίνησαν όλους. Ειδικό χειροκρότημα πήρε το παιδικό χορευτικό όταν χόρεψε πέντε παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Αιτωλοακαρνάνων συμπολιτών μας για την προσφορά τους.
Η ΠΑΝ.ΣΥ με ιδιαίτερη χαρά απένειμε:
Αναμνηστική πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στον μεγάλο και διεθνώς ανεγνωρισμένο, σύγχρονο ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο, από την Καλλιθέα Τριχωνίδας, για την μέχρι σήμερα προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας μας, μέσω του καλλιτεχνικού του έργου.
Αναμνηστική πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ απονεμήθηκε στον εκπαιδευτικό Χρήστο Παπαδημητρίου από τον Εμπεσό Βάλτου, για το πολύτιμο και πολύχρονο πολιτιστικό και λογοτεχνικό του έργο και προς την γενέτειρα του.
Ευχαριστήριο παραδόθηκε στον κύριο Κώστα Καρκανιά καθηγητή – πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού κολεγίου για την δωρεά του, στην ΠΑΝ.ΣΥ, 200 συλλεκτικά λευκώματα για τους ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Βιβλία τα οποία η ΠΑΝ.ΣΥ μοίρασε στους παρευρισκόμενους.
Ευχαριστήριο παραδόθηκε και στη κυρία Ηγεμόνη Σιδερίδου – Παναγιώτου για την δωρεά της στην ΠΑΝ.ΣΥ πλήθος βιβλίων από το συγγραφικό έργο της μητέρας της Νίκης Σιδερίδου. Τα βιβλία δόθηκαν όλα στους συλλόγους για τις βιβλιοθήκες τους.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την παρουσίαση του θέματος: «Γνωρίζοντας την Αιτωλοακαρνανία». Ένα καταπληκτικό οδοιπορικό στον νομό μας, γνωρίζοντας τις ομορφιές του, τους αρχαιολογικούς του χώρους, τον φυσικό πλούτο, την χλωρίδα και πανίδα και την αστείρευτη ιστορία του, αλλά και με ιδιαίτερη αναφορά στο μέλλον του Νομού, τις δυνατότητες για την ανάπτυξη του, με συγκεκριμένες προτάσεις. Με αφήγηση κειμένων που επιμελήθηκε και παρουσίασε η φιλόλογος κα Πηγή Χατζή, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού από όλο τον νομό, που επιμελήθηκε ο κύριος Βαγγέλης Τσιούνης ταμίας της ΠΑΝ.ΣΥ. Άψογη εργασία και προβολή και πολλά χειροκροτήματα από τους καθηλωμένους από ενδιαφέρον συμπολίτες μας.
Στη συνέχεια του προγράμματος οι συμπατριώτες μας Φίλιππος Φαρμάκης, Παναγιώτης Παππάς, Βασίλης Μπουρνάζος και Βασίλης Κολοβός, μας τραγούδησαν δύο παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας, με άψογο τρόπο, που συγκίνησε και έφερε το κέφι σε υψηλά επίπεδα. Ήταν το έναυσμα για την συνέχεια που ήταν επίσης καταπληκτική με τα χορευτικά των συλλόγων να παίρνουν θέση στη σκηνή για να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο την ζεστή παρέα των Αιτωλοακαρνάνων.
Το χορό άνοιξε το χορευτικό του συλλόγου Αριαδιτών Βάλτου με χορούς από την Ήπειρο. Χόρεψαν δύο συρτά, ένα τσάμικο και ένα στα τρία.
Δεύτερο χορευτικό, του συλλόγου Φυτειωτών Ξηρομέρου το οποίο χόρεψε χορούς Μακεδονίας. Χόρεψαν Ράικο – Μπαϊτούσκινο – Παρδαλά τσουράπια – Προσκυνητό – και ένα κι ένα.
Τρίτο χορευτικό, του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών που χόρεψε χορούς Βορείου Αιγαίου. Χόρεψαν Ικαριώτικο – Ικαρίας – Συρτό Λέσβου – Τριπάτο Χίου – Πλατανιώτικο Σάμου.
Τέταρτο χορευτικό του συλλόγου Λευκιωτών - Αναληψιωτών το οποίο χόρεψε χορούς Κρήτης, χόρεψαν Λατώτη – Σουέτα – Σιγανό – Πεντοζάλη.
Τελευταίο χόρεψε και έκλεισε το πρόγραμμα της εκδήλωσης το χορευτικό του συλλόγου Φλωριαδιτών χορεύοντας χορούς Ρούμελης. Χόρεψαν Συρτοκούνητο – κλειστό Αργιθέας – Τσάμικο και Συρτό.
Τα νέα παιδιά των χορευτικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έδειξαν το ταλέντο τους, χόρεψαν τέλεια αφήνοντας το μήνυμα ότι η παράδοση συνεχίζεται και τα παιδιά είναι οι λαμπαδηφόροι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους, στους γονείς τους και στους συλλόγους που διατηρούν μέσα σε δύσκολους καιρούς την παράδοση ζωντανή, την ιστορία και τα έθιμά μας ακέραια.
Το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ με συγκίνηση και αγάπη ευχαριστεί θερμά, τους εκατοντάδες Αιτωλοακαρνάνες φίλους των πολιτιστικών συλλόγων που για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η παρουσία τους μας δίνει μηνύματα να μην αφήσουμε τους συλλόγους να σβήσουν, να διαλυθούν. Μας δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε, έστω και λίγοι, γιατί οι σύλλογοι έχουν να προσφέρουν πολλά αρκεί να τους πλαισιώσουμε και να τους δυναμώσουμε.
Η φωνή των συλλόγων, αν δυναμώσει, ίσως να φοβίσει, γιατί θα είναι διεκδικητική, δίκαιη, αγνή ανιδιοτελής και θα δίνει ελπίδα. Στις μέρες μας τέτοιες φωνές θέλουμε ,να λένε την αλήθεια να μη λαϊκίζουν και να μη παραγοντίζουν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και δεν το καταφέρνουμε πάντα. Αλλά όπως λέει και ο ποιητής «πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει»
Ευχαριστούμε τον μοναδικό!!! βουλευτή του νομού μας, που μας τίμησε με την παρουσία του, τον κύριο Κώστα Καραγκούνη. Μας τίμησαν επίσης ο καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρείας κος Παναγιώτης Κοντός, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, ο Χρυσόστομος Πατούλας εκδότης της εφημερίδας Αιτωλοακαρνανικής, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας κος Κωστής Τσιάκαλος ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με το μεγάλο ρωσικό βραβείο ποίησης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ, πρόεδρος εφετών κος Αλέκος Σάββας, οι πρώην πρόεδροι της ΠΑΝ.ΣΥ κύριοι Πάνος Τρυφιάτης - Φίλιππος Φαρμάκης. Το δήμαρχο Μεσολογγίου εκπροσώπησε η καθηγήτρια ΤΕΙ κυρία Πλακίδα Αριστέα.
Ευχαριστούμε τους δωροθέτες:
Ξενοδοχείο Αλθαία και τον ιδιοκτήτη του Ευθύμιο Σαγώνα - Πετροχώρι Θέρμου.
Το ξενοδοχείο Θέρμιος Απόλλων και τον ιδιοκτήτη του Κωνσταντίνο Κούκο – στο Θέρμο.
Το GSS travel, το hotel stratos και τον ιδιοκτήτη τους Κωνσταντή Στράτο.
Το ξενοδοχείο thalassa hotel/spa στη Παλαιρο και τον ιδιοκτήτη κ. Δημήτρη Μίχα.
Τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Βάλτου και ιδιοκτήτη της Ταβέρνας – Μεζεδοπωλείου ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ κύριο Χρήστο Σαλαούνη.
Την εταιρεία «ΦΥΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ /Γ.ΠΑΥΛΟΣ Π. ΧΟΛΗΣ ΟΕ.
για την ευγενική τους χορηγία στην εκδήλωση μας.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν αρωματικά φυτά.
Ευχόμαστε υγεία σε όλους, αγάπη, υπομονή, αλληλοσεβασμό, στήριξη των αξιών, της ηθικής, της αλήθειας. Να παραμείνουμε πιστοί στις Αρχές που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, να διατηρήσουμε να προστατέψουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας και να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι, στα Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Σας ευχαριστούμε όλους
Ταπεινά
Για την ΠΑΝ.ΣΥ
Το Κεντρικό Συμβούλιο

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες...

Ευχαριστούμε θερμά το xiromero news για την κάλυψη της εκδήλωσης και τον κύριο Γιώργο Τσέλιο για την ευγενική δωρεάν παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

 

 

 


ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΑΘΗΝΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

     Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 26 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα Αρίων Royal στο Περιστέρι την γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα ετεροδημότη – κοπή πίτας.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:
• 17.00-17.30: Προσέλευση.
• 17.30: Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από χορωδία της Ο.ΣΥ.Τ
• 17.35-17.45: Χορευτικό Συλλόγων Λευκιωτών & Αναληψιωτών (Ομοσπ. Συλλ. Τριχωνίδας).
• 17.40-18.00: Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ - Κοπή Πίτας.
• 18.00-18.15: Χορευτικό Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων: «Τα Κόροντα» (Ομοσπ. Πολ. Συλλ. Ξηρομέρου).
• 18.15-18.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 18.30-18.45: Χορευτικό Συλλόγου Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» (Ομ.. Πολ. Συλλ. Ξηρομέρου).
• 18.45-19.00: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Τ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 19.00-19.15: Χορευτικό Συλλόγου Δρυμωνιωτών «Άγιος Γεώργιος» (Ομοσπ. Συλ. Τριχωνίδας).
• 19.15-19.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ε.Μ
• 19.30-19.45: Χορευτικό Συλλόγου Περδικακιωτών «Αγία Παρασκευή» (Ομοσπ. Συλλ. Βάλτου).
• 19.45-20.00: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΒΑ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 20.00-20.15: Χορευτικό Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» (Ομοσπ. Συλλ. Βάλτου).
• 20.15-20.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ν., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.

 

IMG 4666IMG 1312IMG 4688

 

     Η ανταπόκριση των Αιτωλοακαρνάνων ετεροδημοτών, στο κάλεσμα της ΠΑΝ.ΣΥ, ήταν απίστευτη και ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.
Λόγω στενότητας στα οικονομικά μας προγραμματίσαμε την εκδήλωση παίρνοντας υπ' όψιν την περσινή εκδήλωση. Κλείσαμε αίθουσα με περισσότερα καθίσματα κατά 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, όμως οι φίλοι μας οι Αιτωλοακαρνάνες που θέλησαν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους ήταν διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν είχαμε 600 θέσεις θα ήταν όλες καλυμμένες, αφού καλύψαμε τις 450 που είχαμε και πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση όρθιος, και κάποιοι άλλοι έφυγαν αφού δεν μπόρεσαν ούτε στη είσοδο να φτάσουν.
     Η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας ήταν συγκινητική και μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Στεναχωρηθήκαμε όμως πολύ, για τους συμπατριώτες μας που δεν μπόρεσαν να μείνουν στην αίθουσα και θέλουμε δημόσια να τους ζητήσουμε ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ. Μακάρι να είχαμε χρήματα να κλείναμε αίθουσα των 600 ή 800 θέσεων. Υποσχόμαστε όμως ότι του χρόνου θα πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να μη μείνει κανείς παραπονούμενος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πήγε πάρα πολύ καλά και σε γενικές γραμμές κύλισε στα χρονικά περιθώρια που είχαμε από την αρχή καθορίσει. Η θεματολογία ήταν τέτοια που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των καλεσμένων μας.
     Οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σκορπίζοντας κέφι και τα παιδιά ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο μπροστά σε ένα φιλικότατο κοινό, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, αυτό των πολιτιστικών συλλόγων.
Η παρουσίαση της ιστορίας και των δραστηριοτήτων όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νομού μας με έδρα την Αττική, με την ταυτόχρονη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τους προέδρους των πέντε ομοσπονδιών , ήταν μία ευχάριστη νότα στο όλο πρόγραμμα. Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε τους συλλόγους μας για την προσφορά τους στον πολιτισμό μας και στη γενέτειρα μας.
        Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους πολιτιστικούς συλλόγους.
Η ΠΑΝ.ΣΥ βράβευσε ,με απονομή επαίνων, τα χορευτικά που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Την έναρξη έκανε μικρή χορωδία από τα χορευτικά της Τριχωνίδας (Λευκό – Ανάληψη) με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
     Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής, ο οποίος σε ένα μικρό χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κοινωνία μας, η παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι παράγουν τοπικό-κοινωνικό-πολιτιστικό έργο. Αναφέρθηκε στη σημερινή οικονομική κατάσταση που ταλαιπωρεί όλους τους Έλληνες, ευχόμενος να πρυτανεύσει η λογική η σοφία και το πνεύμα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και έκλεισε, προτρέποντας, «να προσφέρουμε σε εκείνους που το έχουν ανάγκη για να μπορούμε να απολαύσουμε το θαύμα της προσφοράς».
     Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Γραμματέας Ευαγγελία Μπαμπάτσικου και τη οργάνωση ο ταμίας Ευάγγελος Τσιούνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι: ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ Βουλευτής Αιτ/νιας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ, ο δήμαρχος Αγρινίου ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ, ο καθηγητής και πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, ο αστυνομικός διευθυντής της ομάδας ΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ο πανεπιστημιακός γιατρός ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΣ, οι πρώην πρόεδροι της ΠΑΝ.ΣΥ ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ, ο στρατηγός ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΣ, ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ (Αιτωλοακαρνανική), ο συγγραφέας ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΕΡΕΡΗΣ, πρώην πρόεδροι ομοσπονδίας Βάλτου ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΛΜΑΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΓΑΣ

Την πίτα ευλόγησε ο Πρωθιερέας του ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά, Πόπης Βασίλειος.

Η κάλυψη της εκδήλωσης έγινε από το block xiromeronews.

Το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ

Δείτε Φωτογραφίες

 

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
ΑΘΗΝΑ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

 

Ξενοδοχείο STANLEY πλ. Καραϊσκάκη Αθήνα, γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα – κοπή πίτας 2013

Το κεντρικό Συμβούλιο της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 13 Ιανουαρίου 2013 στο ξενοδοχείο STANLEY πλ. Καραϊσκάκη Αθήνα, την γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα – κοπή πίτας.

Περισσότερα

 

 

Δείτε εκδηλώσεις παλαιότερων ετών